Persluchtinstallaties

Persluchtinstallaties zijn vaak installaties waar heel makkelijk over wordt gedacht. Men denkt vaak: “als er maar lucht uitkomt! Terwijl het algemeen bekend is dat perslucht een kostbare energiedrager is. Daarom is het belangrijk dat er een goed ontwerp/berekening gemaakt wordt. MBS Installatie- techniek is graag bereid u van een goed advies te voorzien.

Waar moet een goede persluchtinstallatietechniek aan voldoen:

  • Het belangrijkste is dat de installatie lekdicht moet zijn.
    Het kan dan ook geen kwaad om de installatie is een keer te laten controleren. Dan zult u denken: daar hangt natuurlijk weer een kostenplaatje aan. Dat klopt ook, maar een kleine lekkage kost al een vermogen aan stroom. Dus uiteindelijk zal het u geld opleveren op het moment dat zo’n lekkage verholpen wordt.
  • Leidingen moeten corrosiebestendig zijn.
    Dit kunt u voorkomen door te zorgen dat u met goede droge perslucht werkt door middel van een koeldroger.
  • Proberen een zo laag mogelijke flow weerstand te creëren door bijvoorbeeld een leiding met een gladde binnenwand en zo min mogelijk bochten te gebruiken.
  • De leidingen moet geschikt zijn voor minerale en synthetische oliën.
  • Om te voorkomen dat leidingen scheuren of barsten, dient de leiding sterk en slagvast te zijn.
  • Zorg voor de juiste diameters. Dit is van belang bij de keuze van het materiaal.

Materiaal keuzes:
Staal
Persluchtleidingen uitgevoerd in staal worden al sinds jaar en dag toegepast. Staal “overleeft” alles en iedereen, het is sterk, slagvast en goedkoop in aanschaf. Daarin tegen is het wat gewicht betreft een stuk zwaarder dan andere materialen, dus arbeidsintensiever! Daarnaast dient men ervoor te zorgen dat de lucht, die getransporteerd wordt, droog is. Indien dit niet het geval is kan staal gaan corroderen. Dit kan voorkomen worden door een koeldroger in de installatie te plaatsen.

Polybuteen (Kunstof)
Dit is een systeem wat door middel van een smeltapparaat aan elkaar wordt “gelast”. Deze las komt tot stand doordat er in koppelstukken een warmtedraad zit verwerkt die de kunst of geheel versmelt.

PrevostSchemaFinalV3Aluminium
De laatste jaren doet aluminium steeds vaker zijn intrede als persluchtleiding. Het voordeel van aluminium is dat het erg licht is. veel lichter dan bijvoorbeeld staal en dus makkelijker te verwerken. De koppelingen zijn vaak van kunststof. Aluminium is verkrijgbaar als ronde buis en als (4 hoekig) profiel.

Diameter
Doordat perslucht vaak een “ondergeschoven kindje” is, zijn er ook veel, zeker oude, installaties die gebouwd zijn met een te kleine diameter. Hierdoor kan de perslucht een zeer hoge snelheid bereiken. Daarnaast kan er een grote drukval ontstaan tussen het afgiftepunt en de compressor. Gevolg: hoge elektriciteitsrekening en hoge onderhoudskosten aan de compressor. Vandaar is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de totale afname van de gebruikte apparatuur. Hierbij mogen de eventuele toekomstige uitbreidingen niet vergeten worden. Dit is belangrijk om een goede passende installatie te kunnen bouwen. Het is tenslotte voordeliger, zowel financieel al wat de voortgang van de productie betreft,dat op een later tijdstip geen aparte inbreuk op het systeem gemaakt hoeft te worden.

Uiteraard is de materiaalkeuze hierbij ook van belang. Leidingen met een gladde binnenwand hebben minder weerstand, waardoor er voor een kleinere diameter gekozen kan worden.